På Lillehammer Dyreklinikk har ny ultralydmaskin og vi er klare til å ta imot pasienter for en enda bedre ultralydundersøkelse.
Forberedelser før ultralyd
Mage og tarm er lettere å undersøke når det er mindre innhold i dem, og det er derfor anbefalt at dyret kommer fastende (ca. 4 timer) til timen. Ved undersøkelse av urinblæren er det best at den er full for å kunne ta ut en steril urinprøve, og det er derfor anbefalt å komme med dyret utisset til denne timen.
Slik foregår en ultralydundersøkelse
Ved ultralyd av buken ligger hunden/katten vanligvis på ryggen i en myk vugge, andre ganger kan dyret også ligge på siden eller stå. Som regel barberes den på magen for å få bedre kontakt med huden. De vanligste undersøkelsene er ultralyd av buk, muskler, sener og hjerte.
Når det gjelder undersøkelse av buk ser vi på alle bukorganer inkludert kar og lymfeknuter.
Under en hjerteundersøkelse ligger dyret som regel på siden med EKG koblet på. Hunder som skal undersøke hjertet trenger sjeldent å barberes. Ved hjerteundersøkelse, som kalles ekkokardiografi, undersøkes hjertet, hjertesekken og karene som går til og fra hjertet.
De fleste ultralydundersøkelser kan normalt sett utføres på våkent dyr.
Fosterdiagnostikk
Drektighet kan fastslås med sikkerhet ved hjelp av ultralyd tidligst 28 dager etter paring.
Påliteligheten ved en positiv drektighetsdiagnose er veldig stor, men antall valper/kattunger kan være vanskelig å anslå. Til dette er røntgen et bedre verktøy (gjøres fra dag 48-54 i drektigheten)
Arvelige sykdommer
Ultralyd benyttes også for å bekrefte/avkrefte arvelige sykdommer i såkalte screening-program.
Risiko med ultralyd
Det finnes ingen kjente risikoer ved ultralydundersøkelse.