Visste du at valper har melketenner og at disse felles i perioden hvor valpen er mellom 4 og 6 måneder?
Valper har normalt 28 melketenner som skal felles, mens de i en voksen alder normalt sett har 42 tenner. I perioden hvor melketennene felles, kan det forekomme at ikke alle tennene løsner som normalt. Om dette skjer, kan det i verste fall ende med bittfeil hos hunden.
I denne sammenhengen skal du få møte Engelsk Setteren Era. En frisk og rask valp som var i slutten av fellingen av melketennene sine, og var blitt 6 mnd. Alle tennene falt ut som normalt, men èn tann ble sittende, nemlig ene hjørnetanna oppe. Selv om den nye tannen kom ned, satt melketannen fortsatt helt fast. Eier konkluderte med at tannen satt så godt fast at den ikke kom til å falle ut av seg selv, og bestilte derfor time til tanntrekk av melketanna hos Lillehammer Dyreklinikk. Dagen før den bestilte tanntrekken var Era på rypejakt og klarte på denne turen å støte munnen i en stein. Eier sjekket munnen og fikk se at melketannen nå plutselig var borte. Spørsmålet ble derfor; Hadde sammenstøtet med steinen ført til at tannen hadde løsnet og deretter falt ut, eller hadde Era klart å knekke melketanna si?
Eier beholdt timen til tanntrekk da tannen satt så godt fast ved sist sjekk, at den umulig kunne ha falt ut av seg selv etter sammenstøtet. Denne konklusjonen stemte. Tannen var knekt, og roten satt fortsatt fast under tannkjøttet.
Behandling hos veterinær
Siden tanna nå var knekt, førte dette til at tannen nå måtte fjernes kirurgisk. Som man kan se på tannrøntgenbildet før kirurgien, kan man se at det ikke er mye plass å jobbe på før man kan komme bort på den permanente tannen. Det ble derfor vanskelig kirurgi å utføre. Det måtte lages åpning i tannkjøttet med skalpell for å komme til rota. En slik operasjon gjennomføres ved at hunden legges i full narkose sammen med full overvåking av anestesipersonell som innebærer blodtrykksmålinger, oksygenmetningen i blodet, ekkokardiogram (puls og hjerterytme), væskebehandling intravenøs, pustefrekvens og temperaturmåling. I dette tilfelle måtte det også brukes lokalbedøvelse. Era var i trygge hender, rota kom ut, og såret ble sydd fint sammen.
Som du kan se på bilde nr. 2, er roten nå helt borte. Åpningen nederst ble sydd igjen, og Era fikk oppvåkning med full overvåking av dyrepleier og dyreassistent.
I etterkant av en slik prosedyre er det viktig at hunden får ro, og oppbløtet mat eller våtfor. Ingen tørrfor, bein eller leker frem til kontrolltimen etter operasjonen som normalt er etter 1 uke. Dette er for at såret skal få tid til å gro, samt for å unngå at hunden får løsnet stingene.
Etter behandlingen
På kontrolltimen viser det seg at ene stinget hadde gått opp. Utenom dette hadde såret grodd bra, men hadde fortsatt en liten vei å gå. Fortsette med reglene: ingen tørrfor, ingen leke og ingen bein frem til neste kontrolltime igjen.
To uker etter at roten ble fjernet blir stinget som sitter igjen tatt bort på kontrolltimen. Hun fikk nå lov til å spise tørrfor igjen, samt at hun fikk lov til å leke med myke leker. Bein måtte hun fortsatt holde seg unna i en uke til bare for å være på den sikre siden.
Era har nå rukket å bli over 1 år. Hun slipper feilstilt tann og kan smile så mye hun vil. Tross en noe komplisert kirurgi har hun alle tennene sine i behold, og lever det glade liv i Lillehammer sammen med sin eldre søster, matmor og matfar.
Vi på lillehammer dyreklinikk takker for tilliten og gleder oss til å se henne igjen til årlige vaksinasjoner. Ønsker du å bestille time eller har du noen spørsmål rundt helsen til dyret ditt? Ta kontakt med oss.
Andre innlegg i samme kategori….
Hund med dårlig ånde
Zelda er en storpuddel på 6 år som kom til oss for å få undersøkt munn og nese. Zelda var frisk og glad, men eiere hennes hadde lagt merke til at hun hadde hatt dårlig ånde en lengre periode. De syntes tennene så fine ut, men begynte likevel å pusse tennene til Zelda. Dessverre ble … Les mer
Hund med knekt tann
For noen måneder siden så var Dina på besøk hos oss. Hun hadde vært uheldig og knekt en hjørnetann i underkjeven. Hjørnetenner er viktige for hunder og vi ønsket helst å bevare tanna. Hundens eiere ønsket også å prøve å beholde tanna. Rotfylling av tanna Tanna var knekt inn i rotkanalen slik at den eneste … Les mer
Katt med tannkjøttbetennelse
I dag var Storm inne for tannsteinsfjerning og tannrøntgen. Storm er en tre år gammel herlig katt. Han hadde tygget i lufta litt i det siste under lek. Da vi undersøkte Storm så hadde han middels til kraftig tannkjøttbetennelse rundt flere tenner. Noen tenner i underkjeven var kraftig angrepet. Behandling, narkose Vi tok først blodprøver … Les mer