Utenlandsreise med dyr

Hva bør du tenke på? Enten du har hund eller katt er det viktig at kjæledyret ditt gjennomfører en årlig vaksinering sammen med en helsekontroll. Ved å påse at dyret ditt får den vaksinen og oppfølgingen som trengs vil vi sikre at dyret er beskyttet mot en rekke alvorlige sykdommer og ved å gjennomføre en helsekontroll samtidig kan vi se at alt står bra til med din firbente venn. Samtidig har vi da muligheten til å oppdage eventuelt sykdommer på et tidlig stadium, som gjør at sjansene for å kunne behandle sykdommen er større.

Skal du reise må dyret vaksineres

Skal du reise ut av landet med hunden eller katten din er du som eier pliktig til å ha dokumenter og vaksiner i orden. Husk å sjekk hvilke regler som gjelder for det landet du skal reise til, hvert enkelt land kan ha ulike regler og forbud. Mange land utenfor EU har strengere regler når det gjelder innførsel av dyr. Har du ikke papirene i orden ved grensekontrollen vil dyret blir plassert i karantene på din regning. Alle dyr som skal ut av landet må ha et pass, i passet skal det fremkomme chipnummer og info om rabiesvaksiner. Samt informasjon om behandlinger mot revens dvergbendelorm.

OBS: Per juni 2022 er mangel på parasittmiddelet som gis til hund ved utenlandsreise. Ettersom dette er del av den nasjonale legemiddelmangelen er det Ikke sikkert at alle klinikker klarer å skaffe dette.

Vaksinering av hund

ID-merking er viktig ved utenlandsreiser

Alle hunder og katter som reiser innenfor EU landene skal være ID-merket, det gjøres med en mikrochip. I enkelte tilfeller der dyret din har en lesbar tatovering (satt før 03.06.2011) og et gyldig pass med dato som stemmer overens med tatovering trenger ikke mikrochip.

Rabisvaksine er viktig på utenlandsreise

Skal du på ferie med hunden eller katten din må den få en rabiesvaksine minst 21 dager før avreise, dette må også fremkomme i passet. Unntaket gjelder reiser til Sverige. Katter må minst være 12 uker for vaksinasjon.

Før hjemreise til Norge

Norge har strenge krav for innførsel av hunder, dette fordi vi ikke har rabis og smittetilfeller av med revens dvergbendelorm. Om din hund ikke oppfyller de riktige kravene vil hunden bli satt i karantene på eiers bekostning. Husk derfor å ha papirene i orden, dokumentasjon på gyldig rabiesvaksine og at hunder er behandlet mot revens dvergbendelorm må fremlegges. Klikk deg inn på Mattilsynets nettsider for å få oppdatert informasjon om dagen gjeldene regler. Mattilsynet har egne regler for dyreeiere som skal ha med mer enn fem dyr hjem til Norge, se her.

Ved innreise skal du alltid gå på rød sone når du har med et dyr, med unntak av reisene fra Sverige. Mer om dette Tollverkets nettsider.

Skal du plassere dyret ditt hos en kennel?

Om hunden din skal plasseres hos en kennel er det et krav at hunden har mottatt årlig vaksinering mot kennelhoste. Dette kan vi hjelpe deg med, les mer om kennelhoste her.

Ta kontakt med før du skal reise utlands med ditt dyr

Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk kan hjelpe deg med spørsmål rundt utenlandsreise med dyr, vaksinering og pass til ditt dyr. Ta kontakt med for timebestilling.

Vi vil også hjelpe deg og gi råd når det kommer til andre beskyttelser dyret bør har før avreise.


  • svensk-flagg

    Skal du reise til Sverige med hunden din i sommer?

    Da er det viktig å huske på at det er krav om behandling mot revens dvergbendelorm. Dette er en parasitt vi ikke har i Norge, og som vi ønsker at skal fortsette å holde seg utenfor landets grenser. Bendelormen lever i tarmen til hunden, og hunden vil skille ut smittsomme egg i avføringen. Parasitten er … Les mer

  • bilsyk hund

    Katt og hund kan bli bilsyke

    Både katter og hunder kan bli bilsyke. Her finner du noen gode råd som er verdt å ta med seg slik at bilturen blir en god opplevelse

  • Hunder kan bli solbrent

    Selv om hunder har pels kan de også bli solbrent. Hunder med kort hår eller som har tynn/lite pels er mest utsatt. Det samme gjelder hunder nylig har blitt klipt, hunder med lys pels, samt hunder som har lys rosa hund.