Jakthund – Tips til en vellykket jakt

Høsten er her og jakten nærmer seg med stormskritt, for mange er dette årets høydepunkt og da er det viktig at våre firbeinte venner presterer optimalt. Som hundeeier er det viktig at du legger mest mulig til rette for hunden, riktig fôr og trening er alfa og omega for en god jakthund.

Veterinær ved Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk Gisle Eritsvær har bred kompetanse, og han vet hva som må til for at jakthunden skal opprettholde en god helse gjennom hele jakten og prestere godt.

Riktig fôr til jakthunder

Hunder som skal være med på jakt vil gjennomgå mye fysisk aktivitet i form av trening og jakt, dette gjør at hunden forbruker mye mer energi enn vanlig. Derfor er det veldig viktig at jakthunder får riktig fôring.

Tidlig i forberedelsene til jakten er det viktig å skifte til et høyenergifôr og at fôrmengden økes. Om du har en fuglehund bør denne hvile flere ganger om dagen, gjør den ikke det kan hunden faktisk gå tom for energi. En fuglehund skal ha i seg rundt 4000 kalorier hver eneste dag i perioden den trener og er med på jakt. Om du slurver med valg av fôr vil hunden bli slapp og ukonsentrert, vanlig tørrfôr skal byttes ut med spesialtørrfôr. Om jakthunden får et fôr som har riktig balanse mellom fettsyrene vil dette gjøre at luktesansen blir betraktelig bedre. Det er viktig at fôret har en rett andel av fett og høyverdig protein. I tillegg kan du supplere med kaloririkt våtfôr som man får kjøpt hos dyreklinikken.

Det kan være lurt å gi jakthunder energitilskudd i måltidene flere ganger om dagen, samt snacks, godbiter og mye friskt vann (i små porsjoner og ofte). Om hunden din går lenge mellom hvert måltid vil dette resultere i at blodsukker og evnen til å konsentrere seg synker, sier veterinær Gisle Eritsvær. Dette vil igjen gå utover prestasjonen til hunden, en jakthund som ikke får i seg riktig mengde energi vil og bli mer stiv og er mer utsatt for skader.

Sjokolade er ikke snacks

Det er mulig du kun ønsker å belønne hunden din, men ikke gi den sjokolade. Denne inneholder nemlig kakao som har stoffer som er giftig for hunden. Faktisk så er mørk sjokolade dødelig i større porsjoner, en hund på 22 kg kan dø av en plate sjokolade.

En god jakthund trenger trening

En jakthund må trenes i god tid før jakten starter, for en fysisk utfordring på 7-8 timer er krevende og hunder som ikke får god nok opptrening vil ofte resultere i utmattelse eller skader i løpet av den første tiden.

En hund som har trent godt vil fungere bra i rundt 3-4 timer. Fuglehunder kan løpe store distanser, så klart spiller terreng og værforhold inn men det er vanlig at de løper inntil 20 km per time. Om du jakter i et lett terreng kan hunden legge bak seg 160km på en dag. Det sier seg selv at at dette tar på og at hunden må være godt trent for at den skal fungere over en lenger periode.

Vær oppmerksom på parasitter

Jakthunder får ofte i seg deler av jaktbytte i form av belønning eller at de sniker til seg en bit. Innvoller, rå fisk og rått kjøtt er noen av eksemplene på hva hunder får i seg som kan inneholde bendelorm og/eller spolorm.

Har du en hund som spiser små krypdyr (mus, lemen, etc) vil hunden din være utsatt for ulike innvollsormer. Da er det viktig å være oppmerksom på symptomer på innvollsorm.

Ta kontakt med oss, så vil vi finne ut om din hund har parasitter, og hvilke behandling som passer din jakthund.

Ta vare på hundens poter

En hund som er i mye bevegelse vil være mer utsatt for skader, derfor bør du alltid med deg førstehjelpsutstyr til hund på jakt. Ser du at hunden har skadet poten sin i form av rift eller sår må dette renses.

Er det kaldt ute kan det være lurt å smøre på kuldekrem eller voks på hundens poter. Og du bør tilføre fuktighet til hundens poter hver dag, spør oss gjerne om råd og hvilke produkter din hund bør bruke.

Før sesongen starter bør klør være klipt, husk også å ta vekk lange hår mellom tredeputene. Hos Lillehammer og Gausdal Dyreklinikk kan du bestille gratis kloklipp til hunden din.

Insekter til besvær

Naturen er full av flått, knott, mygg, flyer, hjortelus, og andre små insekter som kan være irriterende for både mennesker og hunder. Har hunden din lite/tynt hår rundt buk, ører og snute kan dette bli plagsomt. Samtidig kan hunden bli smittet av sykdommer som Borreliose, derfor kan det være lurt at du snakker veterinæren din som kan gi en resept på et middel som holder insekter og ikke minst flåtten borte.

Nesemidd er veldig normalt

Hunden din kan få nedsatt luktesans om den blir utsatt for en infeksjon med nesemidd. Nesemidden sitter i hundens bihuler og bakre del av nesen. Oppdager du at hunden din «nyser innover» er dette er klart symptom på nesemidd og du bør kontakte veterinær.

Skabb kan smitte fra rev til hund

Alle hunder som ferdes i naturen kan bli smittet av skabb, dette er en midd som overlever en liten periode utenfor et vertsdyr. På 70-tallet begynte vi å se rever som var smittet av skabb her i Norge og siden den gang har det vært en risiko for smitte mellom rev og hund. Så lenge en jakthund og en rev oppholder seg i samme område er det en mulighet for smitte, hunden trenger ikke å være direkte kontakt med en rev, det holder at hunden streifer innom revens soveplass, hi eller en stamme reven har vært innom.

Skabb hos hunder smitter fra andre hunder eller fra rev. Skabbmidden overlever kun i kort tid utenfor vertsdyret. Likevel løper hunden en risiko for smitte om den ferdes i områder med mye rev, selv uten å være i direkte kontakt med reven. Revens soveplass eller trestammer reven har gnidd seg mot, kan være kilder til smitte. Symptomer på at hunden din er blitt smittet av skabb:

  • kløe på øreflipper
  • kløe på utsiden av albuene
  • kløe på hasespissene

Om dette ikke blir behandlet vil kløen gå fra moderat til veldig intens kløe. Huden blir rød og utslett vil oppstå, skorper vil også kanskje dannes, samt flass og tap av pels. Neste steg er kløen og betennelsen gjør huden fortykket.

Reveskabb er enkelt å lett å behandle, ta kontakt med oss og vi vil hjelpe deg om du har noen spørsmål.

Følg oss Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk på Facebook.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer