Hunder som spiser avføring – Koprofagi

Koprofagi er betegnelsen vi har når hunder spiser avføring. I enkelte tilfeller er dette rett og slett bare en dårlig vane hunden har, men det kan også skyldes sykdom hos hunden.

Hvorfor spiser hunder avføring?

Ingen hundeeiere synes det er særlig koselig når hunden spiser avføring, men dette er faktisk ikke en helt uvanlig oppførsel. Selv om ingen kan helt si for sikkert hvorfor hunder gjør dette, mener enkelte at dette er en helt naturlig del av hunders utvikling.

En valp vil til tider spise sin egen avføring når de er under dotrening. Valpen er på dette stadiumet usikker på hvor de kan bæsje og kan dermed fjerne avføringen ved å spise den så ingen kan se at den har gjort noe galt. Dette kan også skje med eldre hunder om hunden har gjort fra seg innendørs.

Som du kanskje vet så er hunder veldig opptatt av lukt og sterk lukt vil skape nysgjerrighet. Dette kan være en annen grunn som trigger hunden til å spise avføring. Stress, nervøsitet og understimulering (fysisk og mentalt) er også nå som kan trigge hunder til å spise avføring.

En annen teori er at det ligger i hundens naturlige instinkt og en «forsvarsmekanimse» som ble brukt langt tilbake i tid når hunder levde i villmarken. En tispe vil nemlig spise avføringen til valpene sine når hun skal rengjøre dem. Dette kan muligens settes i sammenheng med at bæsjen vil minske muligheten for at større rovdyr skal finne dem.

At en hund spiser avføring er ekkelt og ånden som oppstår er ikke særlig god. Samtidig vil det alltid være en risiko for at hunden får i seg parasitter når den spiser avføring.

Medisinske årsaker til at hunder spiser avføring

Det kan også skyldes mangler på opptak av næringsmidler fra tarmkanalen eller ernæringsmessig kosttilskudd.

Feil opptak av næringsstoffer eller ernæringsmangler i kosten av grunnene til at hunder spiser sin egen avføring.

Enhver tilstand som kan forårsake økt appetitt eller uvanlig appetitt, som diabetes, Cushings sykdom, skjoldbruskkjertelsykdom eller behandling med visse medisiner som steroider føre til at hunder spiser mer avføring.

Hunder som er satt på ekstrem kalorirestriksjon eller som får dårlig balansert diett kan også begynne å spise avføringen.

Om hunden din utvikler en smak for en bestemt hunds avføring, bør den andre hunden undersøkes av en dyrlege. Det er da en risiko for at hunden har en tilstand som fører til dårlig fordøyelse av maten og at dette resulterer i overflødige næringsstoffer forblir i avføringen.

Ulike årsaker:

  • Fôr med dårlig kvalitet
  • Hunden får lite fôr
  • Innvollsorm
  • Lav produksjon av fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen
  • Dårlig næringsopptak fra tarmen
  • En sykdom som gir hunden økt appetitt
  • Medisiner

Hunder spiser avføring fra andre dyr

Katter spiser fôr med et veldig høyt proteininnhold, noe som hunder gjerne vil ha. Dette gjør at hunder spiser kattens avføring. At hunder også spiser avføring fra andre dyr som f.eks hest og kanin er også vanlig.

Hvordan forebygge problemet?

Den mest effektive metoden for å få en stopp på problemet er om du fjerner avføringen fortløpende etter at hunden har bæsjet.

Et annet tips er å tilsette smaker til fôrblandingen som gir en bitter smak når den er fordøyd. Dermed hunden mest sannsynligvis ikke ville spise den.

Du bør også jobbe med hundens adferd, vær konsistent i disiplineringen på en rolig og bestemt måte. Ta også en prat med veterinæren for å se om det er behov for å gjøre endringer rundt kostholdet.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time til hunden din? Ta kontakt så hjelper vi deg.


  • Helseskontroll av hund hos Lillehammer Dyreklinikk

    ID-merking av hund

    Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer

  • Kloklipp av hund

    Kloklipp på hund

    Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer

  • Flått hos hunder

    Lopper og flått hos hunder

    Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Ta en flåttkontroll etter du har vært … Les mer