Bittskade – Halthet hos katt

Halthet hos katt skyldes ofte at katten har kranglet med en annen katt og blitt bitt. Katter er veldig følsomme mot bittskader og ønsker ikke å legge for mye vekt på den skadede foten. Andre grunnen til halthet kan være traumatisk skade på benet. Ofte kommer denne haltheten akutt slik at eier tror at katten har blitt påkjørt.

Symptomer på halthet

Katten vil ikke legge vekt på benet og halter rundt. Det benet med skade kan bli hovent og av og til kan man se at det renner puss i mellom pelsen. Katten vil heller ikke at eier tar på den vonde plassen. Ved lengre halthet kan katten slutte å spise og bli mer slapp.

Diagnose

Veterinæren stiller diagnose ved å se på katten og i de fleste tilfeller må katten få litt sedasjon for å få en best mulig undersøkelse. Veterinæren kommer til å klippe vekk pelsen i området for å lete etter sårinnganger. Veldig ofte må veterinæren barbere hele foten for å lete etter sår. Et par røntgenbilder er også anbefalt for å utelukke brudd i beinet. Når såret er funnet og puss kommer ut, er diagnosen stilt.

Behandling

Veterinæren kommer til å åpne opp abscesset og få ut alt av puss og skylle godt med saltvannsløsning for å rense godt sårhulen. Sårhulens lommer blir målt i alle retninger og om det er lomme under såråpningen må det kanskje legges inn et dren. Dette drenet fungerer for å holde såret åpent og la alt av puss og sårvæske få renne ut. 

Det blir ikke brukt noen behandling med antibiotika i første omgang, da det er viktig å begrense bruken av dette. Katten får med seg smertestillende og det anbefales hyppige kontroller for å se at såret gror sammen som det burde. 

Slike sår gror som regel fint etter behandling og haltheten vil gi seg når abscesset er tømt og katten har fått smertelindring.

Hvis du mistenker at din katt har blitt bitt eller halter på et ben, ta kontakt med oss for timebestilling.


  • flått

    Nyhet! Årlig injeksjon mot flått for hunder

    Vi kan nå tilby en praktisk injeksjon mot flått for hunder som beskytter i ett helt år. Denne injeksjonen kan kombineres med den årlige vaksinen, og gir beskyttelse mot flått og andre hudparasitter. På denne måten slipper du å huske på å gi tablett før flåttsesongen starter. Injeksjonen er like effektiv som tablettene men inneholder … Les mer

  • hund, kongepuddel med dårlig ånde, skog

    Hund med dårlig ånde

    Zelda er en storpuddel på 6 år som kom til oss for å få undersøkt munn og nese. Zelda var frisk og glad, men eiere hennes hadde lagt merke til at hun hadde hatt dårlig ånde en lengre periode. De syntes tennene så fine ut, men begynte likevel å pusse tennene til Zelda. Dessverre ble … Les mer

  • Galleblæretrøbbel, hund, undersøkelse

    Galleblæreproblematikk – Oppdatering

    Husker dere puddelen Link? Han var inne hos oss for en tid tilbake med en galleblære som ikke var helt som den skulle. Han ble satt på medisiner og vi måtte bare vente å se om medisinen ville fungere. Etter noen uker på medisiner og med gjentatte kontroller så vi ingen bedring. Dessverre gikk ikke … Les mer