Fjellvettregler for hund

I påsken er det mange som benytter muligheten til å komme seg ut i naturen med ski på beina. Her finner du 10 fjellvettregler som er gode å ha i bakhodet om du skal ha med deg hunden din på skitur.

1. Vis respekt for sola

Sterk sol og UV-stråling kan forårsake snøblindhet. Symptomer på at hunden er blitt snøblind er:

  • rennende, røde og irriterte øyne.
  • om hunden kniper igjen øynene og ønsker å unngå sollys.

Heldigvis finnes det en enkel løsning, solbriller til hunden er noe vi anbefaler om dere skal ut på fjellet i flere timere.

2. Se opp for solbrenthet

Påskesola kan være sterk og dette kan resultere i at hunden blir solbrent. Hundens ører, nese og andre kroppsdeler uten hår og pigmenter er ekstra utsatt. Hunder med tynn pels vil være mer utsatt en hunder med tykk pels. Dekk derfor til de områdene på hunden som er utsatt. Du kan også bruke en solkrem som er skånsom for hunden.

3. Se opp for såre poter

Sjekk hundens poter jevnlig, sår og skader kan oppstå på skiturer. Ha derfor med et par potesokker som hunden kan bruke ved behov. Potesalve bør du også ta med deg, dette vil forhindre at snø- og isklumper blir et problem mellom potene. Før du drar på tur vil det være smart å påse at hundens klør er velstelte og stuss/klipp pelstustene som stikker ut under labben.

4. Bruk riktig utstyr

Har du gått til innkjøp av nytt utstyr er det lurt å «gå inn» dette før du eventuelt starter en lang tur. Det er viktig at hunden har utstyr som er tilpasset kroppsfasong og til bruk, godt tilpasset utstyr vil minske risikoen for skader og sår.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Skal du ut på en lang tur er det viktig at hunden din er godt tent. Med ski på beina vil du bevege deg rasker enn du ellers gjør ved en normal gåtur. Husk også på at det er tyngre for hunder å gå i løssnø og bære/trekke pulk og eller bagasje. Tilpass derfor fart og lengde på turen etter hvor god form hunden din er i.

6. Vær rustet mot uhell

Uhell kan oppstå når som helst, ta derfor alltid med førstehjelpsutstyr til hund og mennesker. Bandasje, potesokker, potesalve, sportstape og sårsalve er godt å ha tilgjengelig om noe skjer og du er langt unna hjelp. Har du noen spørsmål rund førstehjelpsutstyr? Ta kontakt med oss.

7. Se opp for frostskader

Frostskader oppstår om hunden er utsatt for kulde over tid. Hundens poter ører, hale og kjønnsorganer er de mest utsatte områdene.

Husk at du ikke skal gni hunden varm om du oppdager frostskader, dette er noe dyrlegen må behandle. Ta med varmedekken eller et isolerende underlag som hunden kan bruke når dere tar pause.

8. Pass godt på valpen i kulda

Valper er utsatt for kulde, dette fordi en valp ikke kan regulere kroppstemperaturen på samme måte som en voksen hund. Dette gjør den mer eksponert for kulde og snø. Dette gjelder også for hunderaser med lite eller tynn pels.

9. Husk ekstra fôr

Høyt energiforbruk og kulde vil gjøre at hunden bør få i seg litt ekstra fôr. Eventuelt at du gir flere og hyppigere måltider. Ved å tilsette ekstra fett i maten vil hunden din få i seg mer kalorier. Det er også viktig at hunden får i seg rikelig med vann, så husk både vann og drikkeskål til din firbeinte venn.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Det er nesten obligatorisk å ha med seg en Kvikklunsj på tur, men for all del ikke gi hunden sjokolade. Hunder tåler nemlig ikke teobromin, dette er et stoff som vi finner i produkter som sjokolade, kaffe, te, cola, og kakao. Mørk sjokolade er farligere enn lys sjokolade, da denne inneholder mer teobromin. Ta heller med vanlige godbiter som hunden kan kose seg med.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg. Disse fjellvettreglene for hund er utviklet av Mattilsynet.

God tur!