Sam er en ett år gammel kastrert og fullvaksinert huskatt, som kom inn til oss da han hadde fått anfall som ble hyppigere og verre med tiden. De startet med at Sam hadde tilfeller med hypersalivering, før det utviklet seg over tid til anfall med kramper.
Sam gikk gjennom full klinisk og neurologisk undersøkelse, blodprøver, urinprøver og til slutt en CT undersøkelse. Etter å ha utelukket alle andre årsaker til anfallene, fikk Sam stilt diagnosen Idiopatisk epilepsi.
Sam er nå medisinert, har ingen anfall og lever livets glade kattedager, uten tegn til sykdom.
Hva er epilepsi?
Epilepsi er en sykdom som forekommer på grunn av overaktive nerveceller i hjernen, og gir epileptiske anfall.
Katter får ofte såkalte fokale anfall, som kan være rykninger i ansiktsmusklatur, hypersalivering og/eller påvirket mentaltilstand. De kan også være kraftige kramper. Katter får ofte flere anfall per dag, anfallene kommer fort etter hverandre, «kluster-anfall», men det betyr ikke at prognosen er dårligere.
Forekomsten av epilepsi innen kattepopulasjonen antas å være ca. 2%. Epilepsi rammer både hunn-og hannkatter.
Hos katter har benevnelsen idiopatisk epilepsi blitt brukt for å beskrive ett epilepsisyndrom som en antar å ha en genetisk årsak. Idiopatisk epilepsi er en vanlig årsak til epilepsi anfall hos katt, og den kan være både fokal og generalisert.
Epilepsianfall
Antall og hyppighet av anfall kan variere over tid. Noen katter kan med tiden bli symptomfrie og i noen tilfeller også klare seg uten medisiner.
Primær idiopatisk epilepsi er en utelukkelsesdiagnose. Det betyr at diagnosen er satt når andre årsaker til epilepsi er utelukket. Ved primær epilepsi har katten fin almenntilstand mellom anfallene, og at den neurologiske undersøkelsen og de diagnostiske tester som utføres ikke viser noen tydelige avvik.
Undersøkelse av epilepsi
Vi starter med en grundig klinisk undersøkelse, full neurologisk undersøkelse. I tillegg tar vi blod og urinprøver. Det er også ønskelig å ta CT/MR for å utelukke andre årsaker.
Behandling av epilepsi
Behandling av epilepsi hos katt settes i gang når diagnosen er stilt og om katten har flere anfall i året, flere anfall om dager («kluster anfall») eller når status epileptikus (langvarige anfall). Behandlingen er oftest livslang medisinsk behandling, jevnlige kontroller og oppfølging i samråd med veterinær.
Har du noen spørsmål rundt epilepsi eller ønsker du å bestille time hos en veterinær? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Katt
Sterilisering og kastrering av katt Vi anbefaler at din hunnkatt steriliseres av flere grunner. Hunnkatter som bruker p-piller har større risiko for utvikling av svulster i jur og livmor. Disse er oftest ondartede. Hunnkatter har også en større risiko for å utvikle infeksjoner i livmor. Denne tilstanden er som regel livstruende og krever normalt operasjon. … Les mer
Vaksinering av katt
Med vaksinering beskytter du katten din mot de mest alminnelige kattesykdommer og samtidig er du med på å forbedre sunnhetstilstanden blant katter generelt i Lillehammer og omegn. Katter som lever ute, er utsatt for smitte fra andre katter. Og de kan være utsatt for stort smittepress. Innekatter kan bli smittet gjennom mennesker, som har vært … Les mer
Kastrering og sterilisering av katt
Hvorfor bør katten kastreres? Alle hannkatter som ikke skal brukes i avl bør kastreres. Hannkatter kan kastreres fra de er 4-5 måneder gamle. En kastrert katt vil farte mindre omkring og bli mer hjemmekjær. I tillegg kan problemer med urinmarkering og slåssing med andre katter reduseres. Kastrering er også et viktig tiltak for å holde … Les mer