Den siste tiden har vi opplevd at flere hunder er blitt rammet av diaré og/eller oppkast. En slik tilstand er som regel et symptom på en betennelse i mage og tarm, en såkalt akutt gastroenteritt.
Diaré og oppkast kan oppstå raskt og forsvinner som regel også relativt raskt. Ved mild diarè og normal allmenntilstand, anbefales det å oppsøke veterinær om det ikke er bedring etter 3 dager. Ved nedsatt allmenntilstand anbefales det å oppsøke veterinær med en gang. Allmenntilstanden kan være mer eller mindre påvirket .
Andre symptomer kan være at hunden har feber, redusert appetitt eller smerter i magen. Diaréen kan være blodtilblandet, slimete og/eller vandig.
Hva kan du som eier gjøre:
- Dersom hunden rammes av akutt diaré, er det viktig å følge med på hundens allmenntilstand ettersom denne raskt kan forandres. Det kan også være lurt å måle temperaturen hos hunden. Normal temperatur ligger mellom ca 38-39°C.
- Ved diaré er det som oftest nok å bruke et tarmstabilliserende middel som Zoolac eller lignende. Dette kan man få kjøpt reseptfritt hos veterinær eller på apotek.
- Man bør bruke en mild skånekost som man kan få kjøpt hos veterinær og gi små, hyppige måltider.
- I blant kan det være behov å gi hunden ekstra væskeerstatning.
Når må du oppsøke veterinær:
- Dersom hunden har stort væsketap og/eller ikke drikker med påvirket allmenntilstand.
- Ved blodtilblandet diaré.
- Dersom diaréen ikke har opphørt, tross egenbehandling.
- Ved mistanke om at hunden kan ha spist et fremmedlegeme.
- Ved mistanke om at hunden har spist noe som kan være giftig.
- Om hunden har under 38°C eller over 39°C i kombinasjon med noen av punktene over.
Årsaken til at diaré og oppkarst oppstår
Selve årsaken til at diaré og/eller oppkast oppstår kan skyldes at hunden har spist noe den ikke skal. I andre tilfeller er årsaken bakterier eller et virus. Men det kan også i mange tilfeller kan det være vanskelig å finne selve årsaken som forårsaker dette.
Blodig diaré
Blodig diaré er en akutt tilstand for hunder og det er viktig at du oppsøk veterinær umiddelbart for undersøkelse og behandling.
En hund kan blir svært dårlig i løpet av kort tid. Dermed er det viktig å komme i gang med behandling forløpende.
Kontakt en veterinær
Om du er tvil , ta kontakt så hjelper vi deg. Tlf: 61 26 67 50 | post@lillehammerdyreklinikk.no
Nyhet! Årlig injeksjon mot flått for hunder
Vi kan nå tilby en praktisk injeksjon mot flått for hunder som beskytter i ett helt år. Denne injeksjonen kan kombineres med den årlige vaksinen, og gir beskyttelse mot flått og andre hudparasitter. På denne måten slipper du å huske på å gi tablett før flåttsesongen starter. Injeksjonen er like effektiv som tablettene men inneholder … Les mer
Hund med dårlig ånde
Zelda er en storpuddel på 6 år som kom til oss for å få undersøkt munn og nese. Zelda var frisk og glad, men eiere hennes hadde lagt merke til at hun hadde hatt dårlig ånde en lengre periode. De syntes tennene så fine ut, men begynte likevel å pusse tennene til Zelda. Dessverre ble … Les mer
Galleblæreproblematikk – Oppdatering
Husker dere puddelen Link? Han var inne hos oss for en tid tilbake med en galleblære som ikke var helt som den skulle. Han ble satt på medisiner og vi måtte bare vente å se om medisinen ville fungere. Etter noen uker på medisiner og med gjentatte kontroller så vi ingen bedring. Dessverre gikk ikke … Les mer