Anestesi – trygg og smertefri behandling

Vi har daglig flere narkoser her hos oss. Narkose er en form for anestesi og gis til pasienter som skal opereres, trekke tenner eller undersøkes på ulike måter. 

Høy kompetanse innen anestesi skaper trygget for pasientene

Vi har både klinikkassistenter, dyrepleiere og veterinærer med videreutdannelse innen anestesi og overvåkning av pasienter, og vi etterutdanner oss kontinuerlig for å følge med på utviklingen av kunnskap. Selv om det koster å investere i mye ressurser, gjør vi dette for å kunne gi pasientene våre tryggest mulig narkose.

Ønsker du å bestille time eller har du spørsmål rundt anestesi? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Hva innebærer narkose?

Narkose innebærer at pasienten er bevisstløs (sover) og ikke kjenner frykt eller smerte. Alle pasienter blir undersøkt før narkosen, det vil si at en veterinær ser på allmenntilstanden til pasienten, og blant annet lytter på hjerte og lunger. Vi anbefaler også blodprøve i forkant av narkosen til alle pasienter. Dette fordi det er mange sykdommer som vises på blodprøver før dyret viser symptomer. Skulle vi finne noe unormalt på blodprøvene kan vi tilpasse narkosen slik at den blir så trygg som mulig. Vi kan også oppdage problemer som bør utredes videre. 

Dette skjer når dyret legges i narkose

Pasientene blir sedert før de legges i narkose. Når vi sederer gir vi en sprøyte med beroligende midler slik at pasienten blir avslappet og oftest sovner. For enkle ting som for eksempel HD-røntgen eller ultralydundersøkelser holder det å sedere pasienten. Er det operasjoner, tanntrekk eller tannrens legges pasienten i narkose. Etter at pasienten er sedert forbereder vi pasienten for narkose. Om vi ikke allerede har lagt inn et venekateter legges dette nå. Venekateter kalles også veneflon og er et plastrør som legges inn i en blodåre slik at vi kan gi medisiner rett i blodet. Vi gir også væske via venekateteret.

Mens pasienten er sedert gjør vi også andre forberedelser. En øyesalve blir lagt på øyet, slik at øynene skal holdes fuktige når pasienten ikke kan blunke selv, vi gir ofte en kvalmestillende medisin slik at pasienten ikke blir kvalm av anestesien, vi gir smertestillende injeksjoner om det er et smertefullt inngrep som skal utføres og vi klipper pelsen, vasker, desinfiserer og lokalbedøver operasjonsområdet. Beroligende midler og narkosemidler kan gi lavt blodtrykk og påvirker evnen til å holde kroppstemperaturen på riktig nivå. Pasienten ligger hele tiden på varme for å ikke bli nedkjølt og får væskebehandling for å ikke få lavt blodtrykk eller bli uttørket. Pasienten får også oksygen. I sedasjon eller narkose kan pustingen bli litt dårligere og da er det viktig å sørge for at pasienten likevel får nok oksygen. Vårt narkosepersonell overvåker alt dette underveis og gjør tiltak for å korrigere en uønsket endring umiddelbart. 

Vi bruker så kort tid som mulig på forberedelsene. Et narkosemiddel blir så gitt intravenøst for å starte narkosen. Siden vi også har brukt både lokalanestesi og gitt smertestillende medisiner i blodet er pasienten nå både i dyp søvn og helt smertefri. 

Intubering av pasienter

En tube blir alltid lagt i luftrøret. Det er flere grunner til at vi gjør dette. Med en tube kan pasienten puste inn oksygen og narkosegass fritt. Skulle pasienten kaste opp vil tuben hindre at oppkastet kommer ned i lungene. Skulle pasienten slutte å puste kan vi bruke denne tuben til å puste for pasienten. Om vi utfører tanntrekk eller tannrens bruker vi mye vann og med en tube unngår vi at væske fra dette kommer ned i lungene. 

Som oftest gir vi pasienten en narkosegass for videre narkose. Narkosegass har veldig liten belastning på kroppen og pustes ut umiddelbart etter at vi avslutter narkosen. Noen ganger gir vi narkose intravenøst i stedet. Dette er ofte på kortere inngrep. Pasienten bruker da litt lengre tid på å våkne. 

Overvåking gjennom hele narkosen

En dyrepleier eller assistent overvåker alltid pasientene våre gjennom hele narkosen. Puls, pusting, kroppstemperatur, oksygenmetning i blodet og blodtrykket er bare noe av det som sjekkes. De overvåkes fra før de sovner til de er helt våkne og klare til å gå hjem. Vi er også påpasselige med å gi god nok smertelindring både før, underveis og etterpå! 

Resultatet av at vi overvåker pasientene våre nøye, har godt utdannet narkosepersonell og gir riktig smertelindring er at det er veldig liten risiko for komplikasjoner ved anestesi hos oss. 

Har du spørsmål rundt anestesi?

Om du lurer på noe rundt narkose/anestesi er det bare å ta kontakt, vårt flinke team vil hjelpe deg.