Allergi hos hund

Du var kanskje ikke klar over det, men hunder kan også være allergisk mot ulike stoffer. At man har allergi vil si at hundens immunforsvar vil reagere på allergener i miljøet rundt oss (atopiker) og/eller proteiner i fôret (fôrallergiker) hunden spiser. Noen hunder kan også utvikle en kontaktallergi. Stoffet en hund vil reagerer på vil føre til at kroppen produserer mange betennelsesceller, dette vil i mange tilfører resultere i problemer med hud, mage og tarm.

Om du mistenker at hunden din er allergisk kan du kontakte oss, vi vil undersøke hunden og kartlegge hva som forårsaker symptomene. Er det stoffer i miljøet som er vanskelig å unngå kan det være aktuelt å gi en allergivaksine. Er det fôr hunden reagerer på vil vi veilede deg i riktig kosthold for hunden din. Er det slik at hunden din er allergisk er forebyggende behandling er viktig gjennom hele livet.

Symptomer på allergi

Det er veldig vanlig at hunden din får problemer med huden og/eller problemer med mage/tarm. Enkelte hunder vil få betennelse i huden som f.eks skorper, rødhet og pigmentering. Andre vil ha mindre symptomer som at de røyter mer enn vanlig, at pelsen er flasset og glansløs.

Når det kommer til problemer med mage/tarm vil problemene variere, noen får kraftig diare (i enkelte tilfeller med blod) etter å ha vært i kontakt med noe de ikke tåler. Mens andre hunder kun har litt løs avføring.

Det aller vanligste symptomet er at hunden din klør, dette kan være i ansikt, ører, poter, armhuler, lysker og rundt analåpningen. Ørebetennelser og problemer med potene er også vanlig. Om en hund reagerer på et stoff kan dette utløse flere ulike symptomer, det er derfor viktig at du tar med hunden til en veterinær så dette blir fulgt opp.

Oppfølging

For at vi skal kunne gi rett diagnose må utredning må gjøres systematisk. Veterinæren vil lage en plan for at vi skal finne hvilket stoff(er) hunden din ikke tåler. I mange tilfeller vil det første skrittet være å utelukke fôrallergi. Dette foregår ved at hunden må gå på en eliminasjonsdiett over flere uker, veterinæren vil sette opp en plan på hva hunden skal spise og det er da viktig at du følger denne planen (tyggebein og godbiter er helt uaktuelt i denne perioden).

Har det seg slik at fôrallergi ikke kan påvises vil vi se om det kan være noe i miljøet rundt hunden som den reagerer på. Da tar vi en blodprøve og/eller en såkalt ”prikketest” som vil gi utslag på atopisk allergi.

Hvordan behandle allergi hos hund

Behandlingen må så klart tilpasses hver enkelt hund da det kan være veldig ulike stoffer hunden reagerer på. Men på generelt grunnlag er det viktig at du forsøker å unngå det/de allergenene hunden ikke tåler. Det kan også være aktuelt at hunden må få behandling i enkelte perioder. Noen hunder har også behov for forebyggende behandling som shamponering og rens av ører. Våre dyktige veterinærer vil hjelpe deg og gi deg veiledning på hvordan du kan utføre behandlingene på en god og trygg måte.

Er hunden din allergisk mot enkelte stoff(er) i miljøet vil det være aktuelt å gi en allergivaksine. A

Omega – 3/6 fettsyrer er noe hunden din bør få som et supplement. Hudbarrieren til hunden vil ofte være svekket og fettsyrene vil gjenoppbygge denne. Slike fettsyrer kan i tillegg virke dempende på kløe (reduserer inflammasjon).

Allergi er noe hunden må leve med

Allergi er ikke noe som forsvinner av seg selv. Dette er en sykdom hunden må leve med, heldigvis vil de fleste hunder fungere veldig bra med riktig behandling.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg.

Følg oss på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk på Facebook.


  • hund, vår, ligger på gress og blomster

    Vårens farer for kjæledyr – Slik beskytter du hunden og katten din

    Når våren endelig melder sin ankomst på Lillehammer, blir både mennesker og dyr mer aktive utendørs. Solfylte dager og spirende natur er fantastisk, men våren bringer også med seg noen utfordringer for kjæledyrene våre. Her er noen viktige ting å være oppmerksom på, slik at du kan beskytte hunden eller katten din mot sesongens farer. … Les mer

  • ultralyd

    Vi har gått til innkjøp av ny ultralydmaskin

    På Lillehammer Dyreklinikk har ny ultralydmaskin og vi er klare til å ta imot pasienter for en enda bedre ultralydundersøkelse.  Forberedelser før ultralyd Mage og tarm er lettere å undersøke når det er mindre innhold i dem, og det er derfor anbefalt at dyret kommer fastende (ca. 4 timer) til timen. Ved undersøkelse av urinblæren … Les mer

  • flått

    Nyhet! Årlig injeksjon mot flått for hunder

    Vi kan nå tilby en praktisk injeksjon mot flått for hunder som beskytter i et helt år. Denne injeksjonen kan kombineres med den årlige vaksinen, og gir beskyttelse mot flått og andre hudparasitter. På denne måten slipper du å huske på å gi tablett før flåttsesongen starter. Injeksjonen er like effektiv som tablettene men inneholder … Les mer