Husker dere puddelen Link? Han var inne hos oss for en tid tilbake med en galleblære som ikke var helt som den skulle. Han ble satt på medisiner og vi måtte bare vente å se om medisinen ville fungere. Etter noen uker på medisiner og med gjentatte kontroller så vi ingen bedring. Dessverre gikk ikke galleblæren tilbake til normalen, til tross for medisiner. Alternativet vi sto igjen med var å operere ut hele galleblæren. Det er en omfattende operasjon forbundet med mye smerter.
Operasjonsdagen
Operasjonsdagen kom og veterinærene Mari og Lena, og dyrepleier Silje gjorde seg klare. Det er mye som må ordnes før en operasjon og vi legger en plan sammen. Smertedrypp og væske blir blandet, anestesiapparatet og ventilatoren blir klargjort. Link får først premedisinering, som vil si en beroligende sprøyte, og smertelindring slik at han sovner lett. Vi legger inn venekateter og gir væskebehandling og vi vasker og klargjør operasjonsområdet (magen) med barbering, vasking, desinfeksjon og lokalbedøvelse. Link flyttes deretter over til operasjonsrommet og får narkosemiddel rett i blodet. Vi legger inn en tube i halsen for å få frie luftveier og for å kunne gi gassanestesi og 100% oksygen.
Multimodal analgesi
For å optimalisere smertelindringen bruker vi såkalt «multimodal analgesi», det vil si at vi gir flere typer smertestillende. Dette er for å få best mulig smertelindring samtidig med minst mulig påvirkning på hjertet, blodtrykket og pusten. Link fikk, i tillegg til lokalbedøvelse, til sammen seks ulike typer smertestillende medikamenter. Noen før operasjonen, noen i kombinasjon med den beroligende sprøyten og noen intravenøst gjennom hele operasjonen. Noen av disse fortsatte han med hjemme i dagene etter operasjonen
Overvåkning
Vi bruker mange parametere for å overvåke pasientene våre. Vi ser på puls, karbondioksidnivå i luften de puster inn og ut, oksygenmetning i blodet, EKG, blodtrykk, respirasjon og temperatur. I tillegg sjekker dyrepleier manuelt ved å lytte på hjertet, se på slimhinnene, respirasjonen og reflekser samt kjenne pulsen. Det er viktig for oss å gjøre operasjonene så trygge som mulig og vi har gode rutiner og kompetanse for å ta vare på dyret ditt i anestesi.
Link ligger fint og stabilt i narkosen. Mens dyrepleier Silje overvåker tar veterinærene en grundig kirurgisk vask og desinfeksjon av hender, tar på sterile operasjonskjortler og sterile hansker. Buken åpnes og galleblæren lokaliseres mellom deler av leveren. Galleblæren skilles forsiktig fra leveren og fjernes. Det er viktig med god kjennskap til anatomien her for å unngå å skade viktige strukturer. Siden det kan lekke litt galle under fjerning, ble buken skylt flere ganger med kroppstemperert sterilt saltvann før den blir sydd igjen. For å beskytte såret settes det på et plaster og han får på seg en body.
Etter operasjonen
Etter operasjonen fikk Link våkne gradvis og rolig. Han fikk fortsatt smertedrypp intravenøst og ble nøye overvåket. Han dro hjem samme dag. Det ble noen tøffe dager i etterkant, mye ro og hvile og medisinering døgnet rundt. Det var viktig at han kom i gang med å spise og drikke som vanlig og ha normale do rutiner. Dag tre begynte Link så smått å bli seg selv igjen. Han startet å spise selv og halen logret så fort han ble tilbudt litt godbiter. Det var godt å se. Fortsatt rolige dager fremover for å unngå at sting løsner. Formen ble bedre og bedre og det ble etter hvert vanskelig å holde han i ro. Eier føler hun har fått tilbake en valp. Helt tydelig at dette har vært et stort og smertefullt problem.