Hund med cyster i kjeven

Loke var til vaksine på klinikken for en tid siden. Loke er en ung bokser. Vi utfører alltid en grundig helsekontroll hver gang vi vaksinerer. På Loke så fant vi tannstein og tannkjøttbetennelse. Vi fant også ut at de fremste jekslene nede ikke var kommet frem. Er det tannkjøttbetennelse så er det alltid tannbeinsbetennelse og da må tannsteinen fjernes. Dersom vi fjerner tannsteinen så fjerner vi også tannbeinsbetennelsen og dermed så minske vi risikoen for utvikling av tannråte. 

Tannundersøkelse med røntgen

Loke ble satt opp til tanntime der vi fjerner tannstein og tar røntgen. Da vi tok tannrøntgen oppdaget vi store cyster der fremste jeksel nede skulle sitte. Vi så at de fremste jekslene var under tannkjøttet. Tenner som ikke som ikke kommer seg gjennom tannkjøttet lager ofte det som kalles odontogene cyster. Disse cystene vokser stort sett alltid og i Lokes tilfelle kunne de ha gjort slik at kjeven knakk. 

Fjerne cyster

Det ble derfor satt opp til ny time for å fjerne tenner og cyste. Vi måtte trekke de to fremste jekslene ned på begge sider og fikk rensket ut cystene. Deretter la vi inn kunstig bein der cystene hadde vært. Nå skal Loke ikke tygge hardt på seks uker og vi følger han opp jevnlig i tiden fremover for å se at det dannes nytt bein i kjeven hans. 

Bildene viser kjeven med tilhørende jeksler som har laget cysten, rød ring. Den minste jekselen har ikke kommet seg gjennom tannkjøttet og da lages det ofte cyster. Jekselen med to røtter har da blitt rammet når cysten vokste og måtte også trekkes. Bilder med grønn ring viser cystene etter trekk. 

Jevnlig oppfølging er av tannhelsen viktig

Vi synes det er veldig kjekt å kunne få hjelpe Loke til en smertefri tilværelse og med en kjeve som ikke kan finne på å knekke. Vi innser også hvor viktig det er med tannhelseundersøkelser med røntgen selv på unge dyr. Hadde vi ikke tatt røntgen så hadde vi ikke funnet cystene og hadde i verste fall fått inn Loke med knekt kjeve. Loke ble behandlet av Gisle som nå begynner å nærme seg ferdig med masterutdannelsen sin i smådyrmedisin med tenner som spesialisering. 

Har du spørsmål rundt helsen til dyret ditt? Eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt, vi hjelper deg gjerne.


  • marsvin, seneskade

    Seneskade på marsvin

    Marsvinet bønna kom inn på klinikken for en undersøkelse da hun hadde fått en stor hevelse på høyre bakben. Hun oppførte seg ellers som normalt. Hevelsen hadde kommet kjapt og eier vet ikke hva som hadde skjedd. Bønna ville ikke gå på foten. Røntgenbildene viser seneskade Under undersøkelsen ser veterinæren at bønna bruker ikke høyre … Les mer

  • hund som ligger på en plen

    Hund med cyster i kjeven

    Loke var til vaksine på klinikken for en tid siden. Loke er en ung bokser. Vi utfører alltid en grundig helsekontroll hver gang vi vaksinerer. På Loke så fant vi tannstein og tannkjøttbetennelse. Vi fant også ut at de fremste jekslene nede ikke var kommet frem. Er det tannkjøttbetennelse så er det alltid tannbeinsbetennelse og … Les mer

  • hund, nikki, pusteproblemer

    Pusteproblemer hos hund med lang snute

    Nikki er en to år gammel sør-afrikansk mastiff som har hatt problemer med mye snorking, tung pusting og overoppheting. Hun har tålt varmen dårlig, og virket tett i pusten når hun ble stresset. Eier ønsket å få dette undersøkt, og tok med hunden til oss for en såkalt tracheaskopi. Tracheaskopi Dette er en undersøkelsesmetode hvor … Les mer