Livmorbetennelse rammer som regel eldre tisper og forårsakes av hormonforandringer og bakterier. En slik betennelse oppstår gjerne i tiden etter løpetid.
I løpet av løpetiden er livmorhalsen åpen, og dette åpner for inntrenging av bakterier i livmoren. Hormonelle endringer i løpetidssyklusen kan øke risikoen for infeksjon i livmoren. Når løpetiden avsluttes og livmorhalsen lukkes, kan bakteriene bli fanget inne og forårsake en infeksjon og betennelse.
Disse symptomene kan indikere livmorbetennelse
Vi kan skille mellom åpen og lukket livmorbetennelse. I de tilfellene livmorhalsen er åpen vil det komme en utflod fra skjeden, denne kjennetegnes av å lukte vondt og har en rødbrun/gul farge. Det kan også forekomme at denne utfloden opptrer rett etter løpetiden, en del eiere vil oppfatte dette som en forlenget løpetid. Av og til kan utfloden fra skjeden være mindre mengder, og man kan bare observere at hunden slikker seg bak mer enn vanlig.
Om tispa har lukket livmorbetennelse vil du som eier ikke se noen utflod, men livmoren blir fylt med puss. Dermed er det ikke like lett å forstå hva som feiler henne.
Andre symptomene hunden kan få som indikerer livmorbetennelse:
- Hunden drikker mer
- Hunden urinerer mer
- Unormal oppførsel og er ikke helt selg selv
- Hundens allmentilstand blir redusert
- Dårligere matlyst
- Oppkast og diaré
- Halthet
- Feber
- Puster/peser/økt hjerterytme
Hvordan behandler dyrlegen livmorbetennelse?
Dyrlegen vil fjerne både livmor og eggstokker, som regel ser vi bedring i formen til hundene relativt kort tid etter en slik operasjon. Noen hunder (som blir veldig syke) trenger væskebehandling før de kan opereres. Etter en operasjon vil du som eier få informasjon om veien videre og hva som kreves, vanligvis vil du kunne ta med deg hunden hjem samme dag eller dagen etter operasjonen.
I de tilfellene hvor hunden av en eller annen grunn ikke kan legges i narkose eller ikke bør opereres, krever det medisinsk behandling.
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Livmorbetennelse hos hund
Indi er en søt liten blandingshund på 10 år som kom inn til oss i midten av september. Da hadde hun vært slapp i et par dager, ingen matlyst eller drikkelyst. De siste månedene har hun også hatt hyppigere og mer uregelmessige løpetider. Vi tok blodprøver og røntgen Blodprøvene viste et høyt infeksjonsbilde, så vi … Les mer
Marsvin med livmorbetennelse
Marsvinet Hufsa var på besøk hos oss på Lillehammer Dyreklinikk i midten av oktober i år. Hun var til time fordi hun hadde mistet pels en periode. Hufsa hadde hudpartier som var helt hårløse. De hårløse områdene var plassert symmetrisk på kroppen. Hufsa klødde mye på disse områdene og nappet seg i pelsen. Siden hårtapet … Les mer