Sommertips fra veterinæren

Her finner du 7 tips fra våre veterinærer som kan bidra til at sommerferien blir god både for deg og din firbeinte venn.

Sommertips 1: Ikke forlat hunden din i varmen

Heteslag blant hunder er noe vi opplever hvert eneste år og dessverre kan utfallet av et heteslag resultere i at hunden dør. Forlat derfor aldri hunden i bilen på varme dager mens du går på butikken. Hunder bør alltid ha tilgang til vann og en plass med skygge når det er varmt ute. Les mer…

Sommertips 2: Smør hunden med solkrem

Hunder kan bli solbrente på samme måte som oss mennesker. Om hunden begynner å klø og slikke seg på området som er solbrent kan dette resultere i infeksjoner som krever behandling. Smør derfor hunden med en solkrem, det finnes både solkremer til barn som kan brukes og solkremer som er beregnet til hunder.

Raser med kort hår eller som har tynn/lite pels er mest utsatt for sola. Det samme gjelder hunder nylig har blitt klipt, hunder med lys pels, samt hunder som har lys rosa hund. Les om hvilke områder som er mest eksponert.

Sommertips 3: Tiltak mot bilsyke

Noen hunder blir faktisk bilsyke, men det finnes noen tiltak som kan gjøre turen bedre:

  • Ikke gi mat til dyret i timene før dere skal kjøre. Gi heller vann som normalt.
  • Hundeburet bør stå i bilens kjøreretning. Å sitte i feil kjøreretning kan gjøre hunden dårlig. Husk at det er påbudt å sikre hunden i bil (enten i et bur, gitter eller nett, eller være fastspent i en sele).
  • Pass på at temperaturen i bilen er god.
  • Ta flere pauser underveis på turen, la hunden få lufte seg.
  • Merker du at hunden blir dårlig bør du stoppe å ta en litt lengre pause.
  • I noen tilfeller kan det hjelpe å dekke til buret, da vil ikke dyret få med seg det som skjer på utsiden.

I de tilfellene hunden er svært preget av redsel og angst kan det være aktuelt med medisiner, dette må eventuelt gjøres i samråd med dyrlegen.

Sommertips 4: Ikke la hunden bade eller drikke av vann med algeoppblomstring

Under en algeoppblomstring vil mange av algene dø og toksiner (giftstoffer) slippes ut i vannet. Disse skal hunden ikke komme i kontakt med, ettersom hunder kan bli alvorlig syke, og er potensielt dødelig.

Mistenker du at hunden din er blitt forgiftet, bør du ta kontakt med dyrlegen snarest! Symptomer på algeforgiftning:

  • skjelving
  • oppkaste
  • dårlig balanse
  • kramper

Sommertips 5: Hunder skal spise hundemat ikke grillmat

Grillmat og maiskolber er ikke mat for hunder. Dette er rett og slett helsefarlig og kan gi skader på mage og tarmsystemet. Husk at bein og maiskolber kan sette seg fast i hals, mage og tram. Skjer dette må hunden opereres og situasjonen kan bli kritisk for din firbeinte venn.

Sommertips 6: Husk vest

Skal du ut i båt i sommer bør både du og hunden din bruke redningsvest. Du bør også sikre hunden din med bånd/line mens dere er i båten.

En hund som detter ut i vannet kan få panikk om den ikke kommer seg opp og i ytterste konsekvens kan den drukne.

Sommertips 7: Flått, mygg, knott og huggorm

I sommerhalvåret kommer er det mye flått, mygg, knott og huggorm i Norge. Sjekk derfor hunden din for flått hver dag, fjerner du flåtten i løpet av 12 timer vil det være mindre usannsynlig at hunden blir smittet av borrelia-bakterien. Det finnes flere ulike flåttmidler som dreper flått eller forhindrer at de biter seg fast hos hunden din, har du spørsmål? Ta kontakt så gir vi deg en anbefaling på hva som egner seg best til din hund.

Insekter kan være plagsomt for hunden selv om de er dekket med pels. Skal du i områder hvor det er mange insekter bør du beskytte hunden din mot disse.

Vær obs på hoggorm når dere går turer, disse kan dukke opp når du mist aner det. Blir hunden din bitt bør du holde den mest mulig i ro. Har du en liten hund bør den bæres tilbake til bilen. Større hunder skal gå rolig. Kontakt veterinæren fortløpende som kan undersøke hunden, et bitt kan nemlig være svært alvorlig for hunder.

Lillehammer Dyreklinikk holder åpent hele sommeren

Lillehammer Dyreklinikk holder åpent alle hverdager gjennom sommeren, klinikken vår i Gausdal holder også åpent to dager i uken. Ønsker du å bestille time eller har du noen spørsmål? Ta kontakt med oss.

Hos oss får du time på dagen!


  • hund, vår, ligger på gress og blomster

    Vårens farer for kjæledyr – Slik beskytter du hunden og katten din

    Når våren endelig melder sin ankomst på Lillehammer, blir både mennesker og dyr mer aktive utendørs. Solfylte dager og spirende natur er fantastisk, men våren bringer også med seg noen utfordringer for kjæledyrene våre. Her er noen viktige ting å være oppmerksom på, slik at du kan beskytte hunden eller katten din mot sesongens farer. … Les mer

  • ultralyd

    Vi har gått til innkjøp av ny ultralydmaskin

    På Lillehammer Dyreklinikk har ny ultralydmaskin og vi er klare til å ta imot pasienter for en enda bedre ultralydundersøkelse.  Forberedelser før ultralyd Mage og tarm er lettere å undersøke når det er mindre innhold i dem, og det er derfor anbefalt at dyret kommer fastende (ca. 4 timer) til timen. Ved undersøkelse av urinblæren … Les mer

  • flått

    Nyhet! Årlig injeksjon mot flått for hunder

    Vi kan nå tilby en praktisk injeksjon mot flått for hunder som beskytter i et helt år. Denne injeksjonen kan kombineres med den årlige vaksinen, og gir beskyttelse mot flått og andre hudparasitter. På denne måten slipper du å huske på å gi tablett før flåttsesongen starter. Injeksjonen er like effektiv som tablettene men inneholder … Les mer