En dag tidlig i november kom hunden Frankie til time for et rødt og rennende øye på Lillehammer Dyreklinikk. Frankie knep med øyet og vi oppfattet at han hadde smerter. Hunden ble tatt inn til undersøkelse. Vi begynte med å sjekke tårevæskeproduksjonen som var normal. Deretter ble øyet farget med et stoff som kalles fluorescein. Fluorescein er et fargestoff som farger skader i hornhinnen på øyet. Fargingen viste at Frankie hadde et sår litt lavt på øyet. Det første bildet viser skaden som har tatt grønn farge. Hva Frankie har gjort for å få til dette vet vi ikke, mulig at det er en busk som kan være synderen.



Behandling av øyet
Frankie ble satt på behandling for hornhinnesåret med dråper på øyet og smertestillende. Han ble også satt opp til kontroll tre dager senere. Hornhinneskader er en alvorlig skade og må følges opp tett til de har grodd.
Første kontroll
På kontrollen var såret og øyet i samme tilstand som første timen. Siden øyet ikke var verre, ble det besluttet å gi såret noen dager til for å gi såret en sjans til å gro.
Såret vil ikke gro
På neste kontroll var ikke såret bedre. Såret har gått inn i en fase der det ikke gror. Dette skjer noen ganger. Sårkantene vokser ikke mot hverandre, men vokser inn under sårkantene. Vi besluttet derfor å ta ut blodprøve av Frankie og lage plasma fra blodet. Plasma er det som vi sitter igjen med når vi har sentrifugert bort blodcellene. Dette plasmaet ble da brukt i tillegg til øyedråpene som allerede ble brukt. Plasma vil ofte hjelpe hornhinnesåret å gro. Vi håpet at vi nå kunne får såret til å gro.
Da vi så Frankie igjen så hadde øyet hovnet opp og ikke blitt bedre. Vi sjekket trykket i øyet. Trykket var normalt, og vi kunne da fortsatte behandling noen dager til.
Såret endret seg ikke og Frankie hadde et kronisk sår på øyet som aldri kom til å gro. Det var ikke nok å sette Frankie på behandling med plasma øyedråper. Frankie ble satt opp til time for å operere såret på øyet.
Operasjon for å behandle øyeproblemene
Frankie måtte da i narkose for å være smertefri. I tillegg ble øyet lokalbedøvet. Frankie ble overvåket gjennom narkosen av dyrepleier. De ytterste lagene av hornhinnen ble forsiktig skrapet bort. Dermed ble det kroniske såret også skrapet bort. I tillegg ble det tredje øyelokket lagt som en bandasje over øyet. Det tredje øyelokket sys fast til det øvre øyelokket. Frankie skulle da gå med denne bandasjen i en uke. Normalt sett er da hornhinnesåret grodd.
I dag hadde vi Frankie til kontroll. Stingene ble fjernet på en våken Frankie. Såret hadde grodd helt perfekt og Frankie ble friskmeldt.
Noen ganger vil ikke sår på øynene gro. Takket være en tålmodig Frankie og flotte eiere fikk vi hjelpe Frankies sin hornhinne til å gro.
Har din hund øyeproblemer?
Har du noen spørsmål om øyeproblemer hos hund eller ønsker du å bestille en time hos Lillehammer Dyreklinikk? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Følg oss gjerne i sosiale medier.
ID-merking av hund
Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer
Kloklipp på hund
Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer
Lopper og flått hos hunder
Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Injeksjon som beskytter mot flått i ett … Les mer