Vi hadde Lyng inne til tannkontroll for en liten tid siden. Lyng er en ung hund der hjørnetennene i underkjeven hadde vinklet seg litt for mye innover. Tennene hadde også laget sår på innsiden av hjørnetennene i overkjeven. Lyng måtte få hjelp med dette og Lyng har en eier som gjerne ville at vi skulle få hjelpe han. Vi diskuterte flere muligheter og kom frem til at det beste alternativet var å utføre vitalamputasjon av begge hjørnetennene i underkjeven.
Vitalamputasjon er en spesiell type rotfylling
Vitalamputasjon er en spesiell type rotfylling som er egnet på unge hunder som fremdeles har en umoden tann med åpen rotspiss da de ikke er egnet for vanlig rotfylling. Dersom tannen skal leve videre og utvikle seg som en normal, vital tann, så må vi legge en spesiell fylling som kalles vitalamputasjon. Det er meget viktig at dette inngrepet utføres helt korrekt for at tannen skal leve videre. Dersom bakterier kommer inn til nerven så vil det resultere i en tannrotsbetennelse og tannen dør. Tannen vil da stoppe i utviklingen og det er dessuten meget ubehagelig og smertefullt.
Narkose
En vitalamputasjon må gjøres i full narkose der anestesidyrepleier overvåker pasienten kontinuerlig. Det blir også gitt lokalbedøvelse slik at pasienten skal være smertefri. Selve inngrepet gjøres helt sterilt. Inngrepet var vellykket og smertefritt. Det ble satt opp ny kontroll etter tre måneder. Det ble da tatt tannrøntgen og begge tennene som var vitalamputert var da levende og hadde laget et lag med tannbein på innsiden av forseglingen. Dette er helt i tråd med ønsket utvikling. Lyngs vil nå bli fulgt opp halvårlig fremover for å kontrollere at utviklingen fremdeles går riktig vei. Han er smertefri og fungerer helt som normalt.
Vi unngikk på denne måten å trekke Lyngs tenner. Vitalamputasjon brukes på både tenner som har vokst i feil vinkel og lager skader i munnen og på akutt skadede tenner. Akutt skadede tenner må behandles så fort som mulig, helst innen 24 timer etter at skaden oppstod.
Ta kontakt med oss
Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk kan hjelpe deg med spørsmål og behandling av tannproblemer. Ta kontakt med for timebestilling.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her og følg oss gjerne på sosiale medier Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk.
Hund med dårlig ånde
Zelda er en storpuddel på 6 år som kom til oss for å få undersøkt munn og nese. Zelda var frisk og glad, men eiere hennes hadde lagt merke til at hun hadde hatt dårlig ånde en lengre periode. De syntes tennene så fine ut, men begynte likevel å pusse tennene til Zelda. Dessverre ble … Les mer
Hund med knekt tann
For noen måneder siden så var Dina på besøk hos oss. Hun hadde vært uheldig og knekt en hjørnetann i underkjeven. Hjørnetenner er viktige for hunder og vi ønsket helst å bevare tanna. Hundens eiere ønsket også å prøve å beholde tanna. Rotfylling av tanna Tanna var knekt inn i rotkanalen slik at den eneste … Les mer
Katt med tannkjøttbetennelse
I dag var Storm inne for tannsteinsfjerning og tannrøntgen. Storm er en tre år gammel herlig katt. Han hadde tygget i lufta litt i det siste under lek. Da vi undersøkte Storm så hadde han middels til kraftig tannkjøttbetennelse rundt flere tenner. Noen tenner i underkjeven var kraftig angrepet. Behandling, narkose Vi tok først blodprøver … Les mer