Valpesyke (Canine distemper) er et virus som hunder, større kattedyr, seler og ildere kan bli smittet av. Viruset smitter ikke til oss mennesker. Heldigvis er det ikke ofte vi ser at dyr har påvist denne sykdommen, dette fordi vi i Norge har et godt og utbredt vaksinasjonsprogram for hunder. Sist virusinfeksjon som var påvist i Norge var i 2013, da var en det en hund hjemmehørende i Hedmark som ble smittet.
Som navnet tilsier så er dette en sykdom som først og fremst er alvorlig for valper og unge hunder. Symptomene kan være:
- høy feber
- dårlig matlyst
- slapphet
- rennende øyne
- pustebesvær
- diare
En hund kan gå syk i flere uker, og når dette skjer kan også kroniske forandringer i hjerne og/eller hud oppstå. De valpene som overlever en slik infeksjon blir immune. Dessverre er det vanskelig å stille en diagnose, vi kan i den akutte fasen ta prøver fra øyets bindehinne eller andre slimhinner for å påvise viruset. Men vi kan aldri stole helt på en slik prøve da «falsk negativ» kan forekomme, dette fordi viruset ikke befinner seg i vevet til enhver tid.
Dessverre dør ofte hunder av komplikasjonene bare uker etter å ha blitt smittet av valpesyken. Og flere av dem som overlever må avlives av dyrevernmessige årsaker.
Om en eldre hund blir smittet vil hunden kun få milde symptomer
Hvordan bekjempe valpesyken?
Det viktigste vi kan gjøre for å unngå valpesyke er å vaksinere valpen i løpet av de første ukene etter fødsel. Vaksine ved 8, 12 og 16 uker er normal, så blir hunden vaksinert hvert 3. år. De tispene som er vaksinerte vil overføre antistoffer til valpene sine med råmelka. Så valpene er dermed beskyttet inntil de får egen vaksine. Ved å vaksinere hunden din bidrar du med å beskytte alle valper i Norge.
I andre land der vaksinering av hund ikke er like utbredt er valpesyke mer vanlig. Om hunder blir innført fra disse landene risikerer vi at dette viruset kommer med hunden. Det er også blitt oppdaget vaksinasjonsbevis med uriktige opplysninger, noe som kan gjør at vi må være ekstra på vakt ved innførsel av huder fra utlandet.
Har du noen spørsmål ? Ta kontakt med oss.
- Gausdal Dyreklinikk har adresse Østringsvegen 1, 2651 Østre Gausdal. Telefon: 950 61 180
- Lillehammer Dyreklinikk har adresse Fåbergg. 157, 2615 Lillehammer. Telefon: 61 26 67 50
Følg oss på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk på Facebook.
ID-merking av hund
Det er flere grunner til at vi anbefaler deg å ID-merke hunden din, blant annet som hjelp dersom hunden din forsvinner. Ved hjelp av ID-merking kan vi også kontrollere at hunden faktisk er den hunden eier sier den er. Er ID-merking av hund lovpålagt? Det er ikke påbudt å ID-merke hunden din i Norge så … Les mer
Kloklipp på hund
Trenger du hjelp til å klippe utføre kloklipp på hunden din? Vi på Lillehammer Dyreklinikk og Gausdal Dyreklinikk har lang erfaring med kloklipp. Vi hjelper gjerne deg med kloklipp. Enten du trenger en grunnleggende opplæring, om du har en hund som er litt redd og nervøs for kloklipp, eller om du rett og slett ønsker profesjonell hjelp … Les mer
Lopper og flått hos hunder
Når temperaturen stiger og våren melder sin ankomst vil også risikoen for flåttbitt øke betraktelig. Flåtten sitter nemlig i gress og krattskog, og det er stor sjanse for at den kommer i kontakt med hunden din. Disse små blodsugerne kan være bærere av sykdommer som borreliose og babesiose. Injeksjon som beskytter mot flått i ett … Les mer