Endelig er våren her. Og med varme og sol kommer også huggormen. Her er noen tips og råd om du skulle være uheldig å få et litt for nært møte med huggormen.
Hvis hunden din blir bitt av huggorm er det viktigste du kan gjøre å holde hunden i ro. Små hunder kan bæres. Større hunder kan gå rolig til bilen, slik at de kan kjøres til en veterinær. Husk at du ikke skal prøve å suge ut giften.
Fakta om huggormbitt
I Skandinavia er huggormen den eneste giftslangen vi har i naturen. Hvert eneste år blir mange hunder og katter bitt av en huggorm, heldigvis er en god del av disse bittene det vi kaller «tørre bitt», dvs at huggormen ikke injiserer giften. I disse tilfellene vil alt gå bra og dyret ditt vil ikke få noen symptomer fra bittet.
Et huggormbitt er mye mer alvorlig for en katt eller en hund enn for oss mennesker. Et lite dyr har en mye mindre kroppsmasse enn oss mennesker, dette gjør at giften påvirker dyret i en mye større grad. Det skal nevnes at katter ofte klarer seg bedre enn hunder etter et huggormbitt.
Selve giften fra huggormen har to funksjoner, den ene paralyserer og dreper byttet, den andre hjelper med å fordøye byttet. Indre blødninger, nedsatt hjertefunksjon og pustestans ofte det byttet dør av etter å ha blitt bitt.
Kontakt en veterinær ved huggormbitt
Det er viktig å ringe dyreklinikken, slik at du får time hos nærmeste veterinær snarest! Dette for at din hund skal kunne få støttebehandling og eventuelt motgift raskest mulig. Har du behov for en veterinær? Bestill time i dag og vi vil hjelpe deg.
Hunder kan reagere forskjellig på huggormbitt, og skadene etter bittet er uforutsigbart. Det er viktig å komme raskt i kontakt med veterinær.
Symptomer etter et bitt
I de fleste tilfeller blir hunder bitt i snuta, eller i foten. Katter kan også bli bitt av huggorm, selv om dette er mindre vanlig.
Symptomer på at dyret ditt har blitt bitt kan være:
- Dårligere blodsirkulasjon
- Blårød hudfarge
- Bleke slimhinner
- Hevelse
- Kollaps
- Området rundt bittet er ømt og hovent
- Oppkast og/eller diaré
- Sjokk
- Slapphet
- Rask pust
- Uregelmessig puls
- Ustøhet
Har du noen spørsmål rundt huggormbitt eller ønsker du å bestille time?
- Gausdal Dyreklinikk har adresse Østringsvegen 1, 2651 Østre Gausdal. Telefon: 950 61 180
- Lillehammer Dyreklinikk har adresse Fåbergg. 157, 2615 Lillehammer. Telefon: 61 26 67 50
Vårens farer for kjæledyr – Slik beskytter du hunden og katten din
Når våren endelig melder sin ankomst på Lillehammer, blir både mennesker og dyr mer aktive utendørs. Solfylte dager og spirende natur er fantastisk, men våren bringer også med seg noen utfordringer for kjæledyrene våre. Her er noen viktige ting å være oppmerksom på, slik at du kan beskytte hunden eller katten din mot sesongens farer. … Les mer
Vi har gått til innkjøp av ny ultralydmaskin
På Lillehammer Dyreklinikk har ny ultralydmaskin og vi er klare til å ta imot pasienter for en enda bedre ultralydundersøkelse. Forberedelser før ultralyd Mage og tarm er lettere å undersøke når det er mindre innhold i dem, og det er derfor anbefalt at dyret kommer fastende (ca. 4 timer) til timen. Ved undersøkelse av urinblæren … Les mer
Nyhet! Årlig injeksjon mot flått for hunder
Vi kan nå tilby en praktisk injeksjon mot flått for hunder som beskytter i et helt år. Denne injeksjonen kan kombineres med den årlige vaksinen, og gir beskyttelse mot flått og andre hudparasitter. På denne måten slipper du å huske på å gi tablett før flåttsesongen starter. Injeksjonen er like effektiv som tablettene men inneholder … Les mer